Margareta Melin

MER OM MIG

En julidag 1935 föddes jag i Stockholm som dotter till Gustav och Ulla Giertz.  Jag växte upp i läkarbostäder till Karolinska Sjukhuset som nummer två av sex syskon. 


Familjen Giertz 1969. Fr v. Göran, Ulla-Carin, mamma Ulla, pappa Gustav, Margareta, Bertil. I mitten Eric och Gustav. 

Större delen av min skoltid gick jag i Franska skolan, där jag trivdes gott – och tog sedan studenten på Wallin-Åhlinska gymnasiet vid Tegnérlunden. Åren 1955-1960 bodde jag i Uppsala och tog en teol. kand. Där gifte jag mig med en annan teologistuderande, Paul-Ragnar Melin. Inom loppet av tio år fick vi fyra söner och en dotter från Korea.
Paul-Ragnar har sina rötter i Västergötland och Skara stift. Hans tjänstgöring har avgjort vår bostadsort: Borås 1960-62 och Skara 1962-1967. Sedan dess har vi bott vid Vätterns södra strand, i Jönköping.

Tallnäs 1975. Jonas född 1959, Anders 1961, Gustav 1962,
David 1965, Anna 1967. 

SAMMA GÄNG 2012


Under åren i Skara och det första året i Jönköping vikarierade jag som timlärare i franska och tyska på högstadiet. Sedan dess har jag inte haft någon anställning. Gränsen mellan mitt arbete och privatliv har varit flytande. Medvetet har jag låtit det vara så. Jag har sett det som min uppgift att vara ett kompletterande alternativ till den annars strikta uppdelningen mellan yrkesroll och privatliv, professionalism och vänskap, medmänsklighet. 

Ofta har jag haft svårt att sätta namn på mitt arbete, alltså på de olika engagemang och insatser som jag ägnat min tid och mina krafter. Vid en tillbakablick kan jag säga att jag varit verksam som talare, skribent och retreatledare – och framför allt som samtalspartner och mentor.

Min make Paul-Ragnar, 2010


Wettershus
är en retreatgård nära Gränna. Där tillbringade jag en stor del av min tid under tre decennier – som medlem i styrelsen och som retreatledare och samtalspartner. Fram till slutet av 1980-talet angavs inget tema för retreaterna. I programmet stod bara vem som skulle leda dem.
En av de övriga retreatledarna
Els-Marie Hanson
såg liksom jag behovet av längre retreater med fokus på en avgränsad tematik – och med stort utrymme för enskilda samtal. Vi beslöt att leda retreater tillsammans. När vi angav ett specifikt ämne för varje tillfälle, valde deltagare med likartade erfarenheter och behov samma retreat. Återkommande teman blev: Det inre skadade barnet, Förförd och utnyttjad, Hjälp för hjälpare, Tidsnöden. 


Els-Marie Hanson 1940-2015


Böcker

Mina böcker speglar olika perioder i livet. De flesta är en följd av de existentiella frågor som blivit aktuella i möte och dialog med andra, på deras väg mot frihet och läkedom. Vid några tillfällen har det slagit mig, att det material jag samlat inom ett visst ämnesområde (i brev, artiklar och föredrag) troligen skulle vara tillräckligt omfattande och relevant för att platsa mellan två pärmar. Då har jag tagit kontakt med ett förlag.

Även om boktitlarna blivit rätt många med åren, så upplever jag mig i första hand som skapt för lyssnande och dialog. Jag har lyssnat till så många älskansvärda och tappra människor i deras kamp för att komma till rätta med sitt liv och vara till hjälp för andra. De många förtroendefulla samtalen, enskilt och i grupp, har övertygat mig om att människan är ett barn av Guds ande och att livets helande, skapande krafter finns inom oss var och en.


 

 
Margareta Giertz, 12 år

All min glädje
är att mötas
att överbrygga
avstånd
dela liv 

 

 

 

 

 

 

 

 

OM INTE 

Om vi inte hade mötts när vi var unga
om vi inte hade gift oss med varann
om barnen inte blivit till
i våra cellers sammansmältning
så skulle ändå du ha varit du
och jag ha varit jag.

Om vi hade träffats nu som först
och varit rotade i skilda sammanhang
och du haft din familj och jag haft min
så skulle jag helt visst ha hejdat mig
och sett dig – och velat följa dig
en liten bit på vägen. 

Jag hade velat sitta vid en rastplats
och höra något om vad livet lärt dig
om vad som ger dig hopp och vad du vill.
Jag hade velat smaka att du finns
och ge dig min välsignelse och kyss
till vederkvickelse och styrka där du går.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TROHET 

Trohet mot varandra
kan det vara något annat
än trohet på djupet mot sig själv?
 

En enda trohet önskar jag
av de människor jag älskar:
att de är trogna sin egen väg.
 

Den som är trogen mot sig själv
är trogen mot livet
och därmed också mot mig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapellet på Wettershus

 

ATT FÖRELÄSA har gett mig stor glädje och många kontakter. Inte minst på konferenser med uppföljande samtal i plenum och smågrupper; och med personliga eftersnack som en naturlig följd. Som föredragshållare har jag begränsat mina uppdrag till tillfällen då jag varit angelägen att få lyfta fram något särskilt – och haft tid att förbereda mig. 

Något jag inte gillar är att bli intervjuad. Efter några olustiga försök att svara på frågor om mig själv och mina tankar insåg jag, att man inte kan vara tvungen att ställa upp i intervjuer bara för att man håller ett föredrag eller skriver en bok. Att jag gärna skriver och talar offentligt i ett för mig angeläget ämne, innebär inte att jag är kapabel att ge snabba, klara svar i en intervjusituation. 

2015 blev jag inbjuden till Bokmässan i Göteborg, till Se människan-scenen; för att samtala om min bok Förlåta – och bevara sitt hjärta. Jag blev förstås glad över detta– men också bekymrad, tveksam. Ett samtal i det här sammanhanget kan knappast vara något annat än en intervju. Hur som helst, jag ville mycket gärna till Bokmässan och Libris monter en sista gång och tänkte: Det får bli som det blir. Och så blev det. Desto roligare då att signera böcker efteråt ― att möta raden av bekanta och obekanta och växla några ord.  



 

 


 

Officiella Utmärkelser

 1990

JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTINGS KULTURSTIPENDIUM

 Ur JönköpingsPosten 1990-10-20 :
Fyra kultur- och fyra arbetsstipendiater. Kulturstipendiet är avsett som en belöning och uppskattning, arbetsstipendiet avsett att användas för att vidareutveckla sig, säger Thorsten Fransson, ordförande i landstingets kulturnämnd. I år var det cirka 50 stipendieansökningar. Men varken Margareta Melin eller Kerstin Jansson har sökt. Där var det i stället landstingets kulturnämnd som föreslog dem. 
 

1991
SKS KULTURPRIS

Sveriges Kyrkliga Studieförbund, SKS, har beslutat tilldela
1991 års kulturpris till författarinnan Margareta Melin.

 Margareta Melin får priset för sin diktning och övriga litterära produktion i böcker och tidningsartiklar, där bibliskt och mänskligt sammansmälter, ofta i djärva och överraskande mönster. Genom sina böner och sånger för barn, liksom i sitt arbete med den vuxna människan och hennes livsvillkor har Margareta Melin hjälpt många till upprättelse och till helande självinsikt och självrespekt. Hon har gett barnen rätt att vara barn och vuxna modet att vara just sådana de är. 

-SKS Kulturpris består av en prissumma om 10 000 kronor samt ett konstverk, i år en ikon av konstnärinnan Elsa Katarina Stenberg. Pristagaren ska ha gjort en för den kristna folkbildningen och/eller kulturen i landet betydelsefull insats. Priset delas ut i samband med SKS förbundsstämma i Göteborg den 6 december 1991.

 

 

1996
SMÅLANDS AKADEMIS
OCH VÄXJÖ STIFTS WALLQUISTPRIS

har 1996 tilldelats Margareta Melin
för andlig visa och psalm, för den sällsynta och sällsamma förmågan att tala och sjunga med små på sådant vis att stora och ibland inte alltför kloka vill stämma in i glädje och förundran – och för lågmält finstämd lyrik som får oss att besinna att kärleken är evighetens barn i tiden.

Smålands Akademis högtidssammankomst i Växjö den 9 november 1996
Kl. 15.00 mottagning i Karolinergymnasiets solennitetssal.
Kl. 18.00 Högtidssammankomst och prisutdelning i Domkyrkan, därefter middag på Östrabo.
 

 2004
DEVERTHSKA KULTURSTIFTELSEN

Stockholm 7 maj 2004
 

Margareta Melin tilldelas Deverthska Kulturstiftelsens hedersplakett
för djuplodande tankar kring relationen med Gud och mellan människor.
Detta har skett i böcker, böner, psalmer och tänkespråk.
 

 

 

2009
H.M. KONUNGENS MEDALJ

 ”Hans Majestät Konungen har behagat förläna Eder sin medalj
i 8:e storleken i högblått band för betydelsefulla insatser
som författare i andliga och existentiella ämnen.
Hans Majestät Konungen kommer att personligen, i närvaro
av Hennes Majestät Drottningen, överlämna medaljerna till de belönade måndagen den 8 juni kl. 12.00,  då Ni och, om ni så önskar, någon närstående är välkomna till Drottningholms Slott.”

 

 

Till startsidan